Skal spleise ensomme menigheter

Anne Berit Evang er ikke helt sikker på hva rollen som koordinator for «Fremtiden bor hos oss» innebærer. Men hun er sikker på at Den norske kirke trenger det.

Anne Berit Evang. Foto: Elin Osjord

-Jeg skal vel koordinere litt da, ler Evang når hun blir spurt om hva hun skal gjøre i sitt nye rolle som koordinator for Fremtiden bor hos oss (Fbho). Nettverket, som henter inspirasjon fra det svenske nettverket med samme navn, har menigheter i områder hvor medlemmene av Den norske kirke er i mindretall som sitt satsingsområde. De vil jobbe med å videreutvikle identiteten som lokalkirke i møte med en flerkulturell og flerreligiøs kontekst, og legge til rette for gode møter, møteplasser og samhandling med et mangfoldig lokalmiljø. En samhandling som bygges nedenfra.

I oktober var det oppstartseminar for nettverket i Norge. Evang tar over for Eleanor Brenna.
-Eleanor gjorde en strålende innsats. Jeg fortsetter der hun slapp. I fasen som er nå, mellom oppstartseminaret og en generalforsamling med en formell etablering av nettverket, er vi litt i et vakuum. Så nå blir det å sørge for at alle menigheter som er interessert i å bli med i nettverket har en å kontakte. At de får informasjon om hva som skjer, sier hun

Lokalt

Det blir eposter og telefoner. Det blir samtaler med folk og samarbeid med interimsstyret. En ide som kom opp der er det Evang kaller bilateral utveksling.
-Det betyr å begynne enkelt. Målet for nettverket er jo å samle kunnskap og erfaringer om hvordan det er å være menighet i et område med mange forskjellige kulturer, trossamfunn og etnisiteter. All denne kunnskapen kan deles med menighetene i nettverket. Derfor har vi som en liten start tenkt at det kanskje er en ide å koble to og to menigheter sammen. I min menighet Grorud, hvor jeg er prest, ser vi f.eks at de i Fjell menighet i Drammen har erfaringer vi kan ha nytte av. Kan sokneprestene sette seg ned og ta en prat? Kan diakonene dele erfaringer og praksiser? Det er spennende! Dette skal vokse nedenfra utfra lokalt behov for inspirasjon og kunnskap, sier hun.

Ensomt

-Hvordan kan Fbho være viktig for Den norske kirke?
-Kirken er alltid lokal. Kirken er ikke noe annet enn det. Som prest har jeg alltid vært opptatt av å knytte kontakter med lokalmiljøet. Skoler, barnehager, bydeler, helsestasjoner. Nå er det lokale mange steder annerledes enn tidligere. Det er flere religioner, kulturer og nye mennesker. Hvordan knytter man kontakten da, spør Evang.


Hun er inspirert av menighetene i Sverige, som har holdt på med sitt nettverk i 20 år. Hun spurte tidligere leder i Fbho Sverige, Henrik Törnqvist, om hvordan det hele startet.
-Han svarte at det startet ut fra en følelse av ensomhet. Man kan kanskje føle seg litt alene som menighet. Er det så viktig å drive religionsdialog? Er diakoni virkelig det sentrale? Sånn er det også i Norge. Og dette handler ikke bare om Oslo. Det gjelder hele landet. Hvordan forholde oss til mangfoldet der vi er kirke? Det ligger noe i tittelen på nettverket; ‘Fremtiden bor hos oss’. Det har de også erfart i Sverige, at de menighetene som i starten kanskje kjente seg litt ensomme, har gjort seg erfaringer og etablert praksiser som blir mer og mer relevant for andre. Det som for noen ligger i fremtiden, bor hos oss nå, sier hun.

-Jeg tror Dnk trenger å jobbe mer systematisk med dette.

Ut med info

Evang skal nå sende ut nyhetsbrev til alle som deltok og var påmeldte oppstartseminaret. Samt alle andre som har meldt interesse.
-Så må menighetene melde seg inn i nettverket, og på den måten få representasjon på generalforsamlingen hvor vi skal velge et styre og stake ut veien videre. Det gleder jeg meg veldig til å være med på.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"